پروانه موم خوار و معرفی کامل آن
پروانه موم خوار قسمتی از آفت هایی است که برای زنبور دار مهم است چرا که موم زنبور عسل را مورد حمله قرار داده و خسارت های جبران ناپذیری را به موم عسل و کیفیت محصول تولیدی زنبور دار وارد می کند .
لارو پروانه مومخوار همانند بمب توانایی ایجاد ضرر و زیان قابل توجهی درون کندوهای زنبور عسل را دارد . تمامی پروانه موم خوار عسل کم و بیش ۵۰۰ عدد تخم در طول عمر باروری خود می گذارند که این ها بی درنگ پس از هِچینگ تخم ها ، لاروها توانایی این را دارند که از موم عسل کندو تغذیه کنند .
دمایی که در آن این موجود به تکامل چرخه دگردیسی خود میرسد ، نزدیک به 30 درجه سلسیوس می باشد .
لاروهای پروانه موم خوار اکثراً از چشم زنبورها خودشان را پنهان می کنند. بدین روش که با برجستگی های دهانی شان درون موم دهلیز هایی حفر میکنند و تارهایی از خودشان به جای می گذارند که مدفوع لارو در داخل آن بشکل دانه های کروی می توان دید .
بعضاً این پروسه آنقدر پیشرفت میکند که همه ی موم های کندو با این آفت آلوده میشود . پرکاری آفت پروانه موم خوار عسل در نواحی قشلاقی گرمسیر افزونتر است پس ازاین رو زیان وارده ی آن هم زیادتر می باشد .
بیشتر مواقع لاروهای پروانه موم خوار عسل سمت قاب های قدیمی تعرض می نمایند اما امکان رفتن به قاب های نو هم محتمل است .
سیستم گوارش پروانه موم خوار عسل ، موم را نمی تواند هضم کند و فقط لاروها بعد از تفریغ از تخم به سمت موم ها حمله می کنند .
پیشگیری از پروانه موم خوار عسل در مزرعه و زنبورستان
پاکیزگی و تمیزی بخش درونی کندو و توجه و مراعات کردن دستورات و رویه های بهداشتی تا قسمت قابل توجهی از آلودگی کندو به این بیماری می توند پیشگیری کند .
جهت جلوگیری از تخم ریزی پروانه موم خوار عسل کندوهای کم جمعیت و بی قدرت را باید تا جایی تنگ کرد که تا همه قابهای کندو به میزان کافی از زنبور پر بشود تا پروانه موم خوار عسل مکانی برای فرود و تخم ریزی پیدا نتواند بکند .
از ابتلا به عوامل انگلی مثل واروا را در زنبورستان پیشگیری ومهار کنید .
قاب های مومی را که جمعیت زنبور ندارند را بدون توجه رها نکنید و درون ظرف هایی با در های چفت و بدون نفوذ مراقبت کنید .
پس از یورش بید موم خوار عسل تخم های بر جا مانده روی موم ها را پاک کنید. روش پاکسازی تخم ها به این شکل است که حفره هایی را که توسط آفت ساخته شده را با کاردک ویران نموده تا با این کار زنبورهای کندو به تخم های آفت دسترسی پیدا می کنند و تمامی آن ها را به بیرون کندو می رانند .
کندوهای مجموعه بوسیله زنبوردار بصورت دوره ای و روتین بازدید شود .
مبارزه با پروانه موم خوار عسل در خانه
اگرعلاقه مند به تهیه عسل همراه با موم می باشید ، همواره باید مراقب آن باشید که عسل مومدارتان توسط پروانه موم خوار عسل یا همان بید موم خوار مورد هجمه قرار نگیرد .
برای این کار عسل باموم را بهتر است بشکل بسته بندی شده خریداری کنید تا پروانه موم خوار توانایی هجمه به داخل موم را نکرده و نتواند تخم ریزی کند .
برای اطمینان از این که آیا عسل مومداری که خریداری کرده اید قبل از خرید ، توسط پروانه موم خوار آلوده شده است یا نه ، آن را به مدت 48 ساعت درون فریزر در دمای زیر صفر فریز کنید تا اگر تخمی یان موم ها باقی مانده است،از بین برود .
برخی از زنبورداران با قرص برنج به مبارزه با بید مومخوار می روند که اصلا مورد تایید ما نمی باشد و اثرات سم روی عسل باقی می ماند و ارگانیک نیست .
آیا عسل آلوده به کرم موم خوار قابل استفاده است ؟
بعضیی از مصرف کنندگان عسل وقتی پروانه موم خوار را روی عسلشان می بینند با نداشتن اطلاعات دقیق و کافی اقدام به دور ریختن عسل میکنند که کاملا کار اشتباهی می باشد.
چرا که پروانه موم خوار با عسل کاری ندارد و تنها از موم تغذیه می کند و در صورت استفاده و تهیه عسل بصورت شهد (بدون موم ) شاهد پروانه موم خوار یا تخم و لارو های آن نخواهیم بود .
بسیاری از مصرف کنندگان وقتی که عسل مومدارشان آلوده می شود ، عسل آن را سوا کرده و استفاده می نمایند و موم آن را دور می اندازند .
عسل موم داری که توسط پروانه آلوده شده است را اگر بصورت کامل از صافی عبور دهیم میتوانیم مجددا از باقی مانده ی عسل استفاده کنیم اما حتما توجه نمایید موم آن را دور بیاندازید و عسل را با دقت فیلتر نموده و استفاده نمایید. استفاده از این عسل هیچ مشکلی برایتان ایجاد نخواهد کرد .
بید موم خوار و مبارزه با آن در زنبورستان
مبارزه شیمیایی
استیک اسید
اسید استیک وقتی به بخار تبدیل می شود بی درنگ پروانه ها ، لارو ها و تخم های پروانه موم خوار عسل را از بین برده و نابود می کند .
لاروها و بویژه شفیره ها ، در مقابل اسید استیک از خود مقاومت نشان داده و برای نابودی کامل حتما باید برای مدت زمان افزون تری در جوار اسید استیک قرار بدهیم .
بنابراین لازم است قاب ها را بی درنگ پس از بیرون آوردن از کندو و قبل از هچینگ و تغییر تخم ها به لارو در مقابل اسید استیک قرار دهیم .
اسید فرمیک
زنبوردارانی که حرفه ای هستند ، اسید فرمیک را برای مبارزه با بید موم خوار با موفقیت استفاده می کنند . نتیجه آن همانند اسید استیک می باشد .
(سولفور دی اکسید گوگرد) SO2
برای استعمال گوگرد برای مقابله با بید موم خوار دو روش شامل افشانه کردن گاز SO2 و احتراق نوارهای آغشته به گوگرد است. این راه هنوز هم یکی از کارآمدترین نحوه های مقابله با پروانه موم خوار عسل می باشد .
این گاز را در چربی نمی توان حل کرد و هم چنین خیلی فرار می باشد ، از این رو زیان کمتری به جانب زنبور ، موم و عسل شامل می شود .
چنانچه احتیاج به ایمن سازی و گندزدایی وعفونت زدایی کردن شان ها پیدا کردید ، توصیه ما به شما ن است که پس از جمع آوری آن ها از کلنی ، یک یا دو هفته صبر کنید تا تخم های پروانه تفریغ یافته و به لارو تبدیل شوند ، بعد از آن عمل به علاج با گوگرد کنید ، چرا که این ترکیب بر تخم های پروانه موم خوار هیچ تاثیری ندارد و تمامی اقدامات بی فایده میشود .
مبارزه بیولوژیکی
اسپور باسیلوس تورنژنسیس
در سال ۱۹۱۱ این باکتری کشف گردید و بعنوان محفاظت از گیاهان سال ها استفاده می شد . B-401 عنوان محصول تجاری است که از این باکتری جهت مبارزه با بیدمومخوار بصورت اختصاصی انتخاب شده است .
باکتری اسپوری را ایجاد می نماید که دارای توکسین یا سم می باشد . هنگامی که لارو ها از این اسپور تغذیه می کنند ، توکسین در بدن آن ها آزاد می شود و به دیواره روده صدمه جدی می زند که در نتیجه باعث تلف شدن لارو می گردد . این باکتری برای مهره داران ( انسان و دام ) و زنبوران عسل کاملا بدون عوارض و فاقد ضرر و زیان می باشد و هیچ مازادی درون عسل یا موم بر جای نمی گذارد .
جهت خرید عسل طبیعی مجموعه کندو کده میتوانید به فروشگاه ما مراجعه کنید.